Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(2)
Placówka
Kupiski
(1)
Podgórze
(3)
Wygoda
(2)
Autor
Anger Joanna
(1)
Bleicher Scott Gordon
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Galewska Żaneta
(1)
Galewski Patryk
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Komsta Magdalena
(1)
Lech Filip
(1)
Lhomme Anne-Sophie
(1)
Matyjak Daria
(1)
Piszczek Anna (polonistka)
(1)
Radvaner Bernard
(1)
Rea Andrew
(1)
Szpak Marzena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
nieznany (po)
(1)
Temat
Kuchnia polska
(2)
Żywienie metodą BLW
(2)
Alkohol
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dzieci
(1)
Film
(1)
Gastronomia
(1)
Gotowanie
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Marynaty (produkty spożywcze)
(1)
Niemowlę
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odchudzanie
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Tematy i motywy
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Żywność dla dzieci
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Podlasie (kraina historyczna)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Poradnik
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(59)
Edukacja i pedagogika
(57)
Religia i duchowość
(45)
Socjologia i społeczeństwo
(34)
Psychologia
(25)
Kulinaria
(6)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(17)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(17)
Medycyna i zdrowie
(16)
Rozwój osobisty
(15)
Biologia
(14)
Kultura i sztuka
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Literaturoznawstwo
(8)
Geografia i nauki o Ziemi
(6)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(6)
Podróże i turystyka
(5)
Hobby i czas wolny
(4)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Transport i logistyka
(3)
Filozofia i etyka
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Językoznawstwo
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Fizyka i astronomia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka o rozszerzaniu diety wydawnictwa Alaantkowe oferuje wszystko, co należy wiedzieć o rozszerzaniu diet. Część teoretyczna to kompedium wiedzy medycznej, dietetycznej, logopedycznej. W książce znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania oraz porady dla Was, młodych rodziców. Oto co oferuje książka napisana przez Joannę Anger i Annę Piszczek: Najbardziej aktualną wiedzę dotyczącą rozszerzania diety, opartą na najnowszych wytycznych Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci z 2021 roku Kompleksowe podejście do tematu rozszerzania diety: zalecenia, praktyczne porady, przepisy i wiele więcej. Merytoryczne wskazówki oparte na wieloletnim doświadczeniu autorek w rozszerzaniu diety, wsparte opieką merytoryczną lekarza pediatry, neurologopedki oraz dietetyczki ABC rozszerzania diety: kiedy zacząć? Jak rozpoznać gotowość dziecka do rozszerzania diety? Kody QR wplecione w treść książki, dzięki którym możesz obejrzeć filmiki z rozszerzania diety dzieci autorek. Poradnik techniczny, który ułatwi wybór dobrych produktów, które są pomocne podczas rozszerzania diety. Co, kiedy i jak podawać dziecku podczas rozszerzania diety? To jednak nie wszystko, ponieważ Alaantkowe poszło krok dalej, i po za stworzeniem kompleksowego poradnika w książce można znaleźć 50 praktycznych przepisów, które można podać już od pierwszych dni rozszerzania diety. Przepisy pochodzą z e-booka „Po 6 miesiącu”, i zawierają rewelacyjne pozycje m.in.: pomysły na zdrowe, bezpieczne, proste i szybkie śniadania, obiady, kolacje, przekąski dania, które może zjeść cała rodzina wskazówki, jak danie podać niemowlakowi a jak starszym członkom rodziny bogato ilustrowane zdjęcia Książka idealnie nadaje się na prezent i jest dedykowana: dla Rodziców, którzy chcą prawidłowo rozszerzać dietę swojego dziecka dla specjalistów zajmujących się dziećmi dla opiekunów dzieci np.: dziadków, cioć, opiekunek dla placówek, zajmujących się małymi dziećm
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Podgórze
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od 2001 roku ponad milion czytelników książki "Nie potrafię schudnąć" zastosowało metodę doktora Dukana, schudło i utrzymuje stałą wagę. Wielu z nich, mając poczucie, że w końcu znalazło rozwiązanie swoich problemów, zaczęło propagować tę metodę, co prasa nazwała "fenomenem Dukana". Oto synteza metody Dukana uzupełniona o najnowsze dane: 4 fazy diety: uderzeniowa, naprzemienna, utrwalania i stabilizacji, z odpowiednimi jadłospisami, 100 produktów spożywczych, które można jeść bez żadnychograniczeń ilościowych (72 produkty proteinowe, 28 rodzajówwarzyw). Nowa siła napędowa diety: ANR, aktywność na receptę. Przyjemność jedzenia gwarantowana dzięki 60 nowym przepisom na smaczne potrawy. Zaskakująca skuteczność, szybkie i trwałe rezultaty. Brak głodu i frustracji. Ostateczne ustabilizowanie uzyskanej wagi. Personalizacja i prowadzenie przez specjalistę dietetyka przez internet. Metoda Dukana staje się wzorcem walki z nadwagą, a międzynarodowy sukces kuracji sprawił, że jej autor jest dziś najbardziej znanym i najczęściej czytanym francuskim dietetykiem na świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wygoda
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Podgórze
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 R (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia na pełnej petardzie / Patryk Galewski - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2022. - 206, [2] strony : fotografie ; 24 cm.
Kuchnia na pełnej petardzie to nie tylko zbiór świetnych przepisów - to także opowieść o skomplikowanych losach chłopaka, który przeżył wiele złego, by w końcu wygrać życie. Patryk Galewski dziś jest fantastycznym kucharzem i spełnionym mężem oraz tatą trójki dzieci. Jednak nie zawsze tak było, a jego droga do miejsca, w którym jest była wyboista. "Poznałem go za karę" - mówi Patryk Galewski, bohater książki i filmu Johnny, opowieści o księdzu Janie Kaczkowskim. Spotkali się w założonym przez Jana Puckim Hospicjum, gdzie Patryk trafił po odsiadce, żeby przez jakiś czas popracować na cele społeczne. "To właśnie Johnny, kiedy zorientował się, że lubię gotować, namówił mnie, żebym został kucharzem. Dał mi drugą szansę - gdyby nie on, nigdy nie wyszedłbym na prostą" - mówi Patryk. Kuchnia na pełnej petardzie to fantastyczna historia opowiedziana poprzez smaki i zapachy. Dowiecie się z niej, o jakich potrawach Patryk marzył w więzieniu, co gotował dla podopiecznych księdza Jana, jakie dania przyrządza dla gości swojej restauracji, a co gotuje w domu, dla żony i dzieciaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wygoda
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nakładem Wydawnictwa Wymagające ukazał się jedyny poradnik zawierający najnowsze standardy żywienia niemowląt z 2021 roku, kompleksowo poruszający temat żywienia niemowląt i małych dzieci. Napisany został przez psycholożkę we współpracy z trzema dietetyczkami. Dzięki temu w książce znalazły się porady zarówno z zakresu dietetyki, jak i psychologii żywienia. Za "Rozszerzaniem diety niemowląt" stoją Magdalena Komsta – psycholożka, terapeutka bezsenności i twórczyni bloga Wymagające.pl, na którym od 2012 r. wspiera dzieci i rodziców, oraz dietetyczki z projektu MAMADA: Maja Lech-Fitowska, Daria Matyjak i Marzena Szpak, specjalizujące się w żywieniu niemowląt oraz kobiet w ciąży i w trakcie laktacji. Poradnik oferuje rzetelną wiedzę opartą o najnowsze badania naukowe i rekomendacje. Poza praktycznymi poradami obejmującymi ogólne aspekty rozszerzania diety (kiedy zacząć, jak i co podawać oraz jak radzić sobie z ewentualnymi trudnościami), porusza takie zagadnienia jak wcześniactwo, wegetarianizm, alergie pokarmowe, a także związki między dietą a snem. Publikacja jest przeznaczona dla rodziców, pediatrów, położnych, neurologopedów oraz wszystkich osób zainteresowanych problematyką żywienia małych dzieci. Znajdziemy tu wiele cennych wskazówek dotyczących zasad prawidłowego żywienia dzieci w różnym wieku, sposobu komponowania posiłku w zależności od potrzeb dziecka.To, co wyróżnia poradnik, to spojrzenie na proces jedzenia zarówno pod kątem odżywczym, jak i psychologii jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Podgórze
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Pamiętacie orgazmiczną kanapkę z filmu Kiedy Hary poznał Sally...? A gigantyczne timpano z Wielkiego otwarcia, słodkości z Czekolady czy boeuf bourguignon z Julie i Julia? Wiele z naszych ulubionych filmów pozostawia wspomnienie kultowych scen kulinarnych. Prezentowana kolekcja ponad czterdziestu przepisów to subiektywny wybór najwspanialszych ról filmowych, jakie zagrało jedzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Kupiski
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej